De wettelijke richtlijnen voor het onderhoud van een cv-ketel variëren van gewest tot gewest en per type ketel. In Vlaanderen bijvoorbeeld moet de periodieke controle om de 2 jaar gebeuren. Het onderhoud moet gebeuren door een erkend vakman omdat zo het risico op storingen aanzienlijk wordt verkleind. Bijkomend voordeel is onder meer ook dat het de levensduur van de cv-ketel verlengt.Hét argument voor regelmatig onderhoud van een cv-ketel is echter veiligheid en het vermijden van de gevaren van koolstofmonoxide.
Toch vernemen we via de media regelmatig spijtige gevallen waar mensen het slachtoffer worden van koolstofmonoxidevergiftiging of brand ten gevolge van gebrekkig onderhoud van de cv-ketel. Na ons eerder voorstel inzake rook- en CO-melders wil het Vlaams Belang een initiatief nemen met betrekking tot deze potentiële oorzaken van brand en CO-vergiftiging.
Het Vlaams Belang vernam dan ook graag het volgende:
- Afgezien van de pagina ‘Speel niet met vuur’ op de webstek van de gemeente, is er relatief weinig informatie terug te vinden. Welke andere bronnen van informatie ter zake stelt de gemeente ter beschikking van de bevolking? Welke van deze informatiebronnen worden in de relevante periodes actief aan de bevolking bezorgd en via welke kanalen gebeurt dit? Wanneer gebeurde dit desgevallend voor het laatst?
- Het belang van het onderhoud van een cv-ketel valt niet te betwisten, maar het valt ook niet te ontkennen dat dit voor mensen die het financieel moeilijker hebben een aanzienlijke hap uit hun budget inhoudt. Het Vlaams Belang stelt dan ook voor om een gemeentelijk reglement uit te werken met betrekking tot een premie voor het onderhoud van cv-ketels. Is het College van burgemeester en schepenen dit voorstel genegen en bereid om een dergelijk premiesysteem uit te werken?