menu
Word Lid
Urne overleden huisdier moet bij overleden eigenaar kunnen worden bijgezet

Op de jongste gemeenteraad stelde gemeenteraadslid Anny Crick (Vlaams Belang) voor om de mogelijkheid te bieden de urne met de as van een overleden huisdier bij te zetten bij de overleden eigenaar. De Buggenhoutse CD&V-meerderheid wees het voorstel af.

Sinds 15 maart 2024 maakt een Vlaams decreet het steden en gemeenten mogelijk om eigenaars samen met hun huisdieren te begraven. Sindsdien namen een aantal steden en gemeenten het initiatief om het via lokale regelgeving mogelijk te maken de urne met de as van een eerder overleden gezelschapsdier bij te zetten bij de overleden eigenaar.

Huisdieren zijn meestal zolang bij hun baasje dat ze eigenlijk deel uitmaken van het gezin. Voor veel ouderen zijn ze na het overlijden van hun partner dikwijls zelfs ook het enige gezelschap in huis”, zegt Vlaams Belang-gemeenteraadslid Anny Crick. “Die speciale band is voor heel wat mensen van onschatbare waarde en het is dan ook niet verwonderlijk dat mensen die band op een symbolische manier willen vereeuwigen.

Het was net daarom dat het Vlaams Belang tijdens de gemeenteraad van augustus voorstelde om binnen de schoot van de commissie Algemene Zaken een reglement uit te werken dat een en ander moet mogelijk maken. Het constructieve voorstel van het Vlaams Belang werd door de Buggenhoutse CD&V echter van tafel geveegd. “De Buggenhoutse CD&V-meerderheid vond het naar eigen zeggen nochtans een goed en waardevol voorstel”, merkt Anny Crick van Vlaams Belang op.

Voor het Vlaams Belang is het bizar dat de CD&V niet inging op het voorstel, gegeven het feit dat in onder meer Oostende, Wijnegem, Kapelle-op-den-Bos en Dendermonde al gelijkaardige regelementen werden opgesteld. “Het is al helemaal onbegrijpelijk als je weet dat het in Dendermonde uitgerekend de CD&V was die een gelijkaardig voorstel deed”, besluit raadslid Crick. “Het is dan ook te betreuren dat de stijgende verkiezingskoorts ons constructieve voorstel in de weg stond.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF