Naar verluidt vielen er de jongste tijd een aanzienlijk aantal overlijdens te betreuren in het Buggenhoutse rusthuis. Zo zou er op bepaald moment sprake geweest zijn van veertien overlijdens op amper zeven dagen.
Graag toelichting van het bevoegde lid van het College van Burgemeester en Schepenen bij de oorzaak van dit toch wel aanzienlijk aantal overlijdens?
Even geleden bereikte ons informatie/geruchten, noem zoals u wil, dat er op een bepaald moment sprake was van een opmerkelijk aantal overlijdens in het Buggenhoutse rusthuis. Er was zelfs sprake van veertien overlijdens op ongeveer een week tijd.
Ik moet eerlijk toegeven dat dat toch onze nieuwsgierigheid wekte en we ons afvroegen of die informatie klopte. En dus is de voor ons geijkte weg gewoon een punt toevoegen aan de agenda van deze raad.
Vanzelfsprekend beseffen wij ook wel, dat mocht er inderdaad sprake zijn van een ongewoon aantal overlijdens, de leeftijd van de bewoners een mogelijk corrigerende factor is en dat de combinatie met griep daar ook geen goed aan doet, maar we willen u gewoon de kans geven om de officiële cijfers openbaar te maken en toe te lichten.
Moet er zich iemand aangevallen voelen door deze vraag? Nee! Is dit een aanval op u, mijnheer de schepen? Nee! Is dit een aanval op het personeel? Al zeker niet, want we weten allemaal dat het onderbemande personeel op de vloer de zaak draaiende houdt.
Ten bewijze de “naar verluidt” en voorwaardelijke “zou” in de vraag.
Deze vraag werd en wordt dus gesteld om u de kans te geven een en ander toe te lichten en het gerucht eventueel uit de wereld te helpen. Pogingen om hier een andere verklaring aan te geven zijn dus -jammer maar helaas- tevergeefs en zelfs malafide.
Ik zei het al bij de inleiding, er zijn in een rusthuis altijd corrigerende, nuancerende factoren bij overlijdens. De leeftijd en de gezondheidstoestand van de bewoners … om er maar twee te noemen. Maar dat mag ons natuurlijk niet beletten om zelf onze procedure te evalueren.
Kijk maar naar het dossier van de wasbakken in ziekenhuizen. Vroeger zou niemand eraan gedacht hebben dat die een broeihaard van bacteriën waren, maar ondertussen weten we allemaal beter en ze worden minstens twee meter uit de buurt van zwakke patiënten gehouden en in nieuw te bouwen ziekenhuizen zijn er in de onmiddellijk buurt van patiënten zelfs geen wasbakken meer voorzien om een uitbraak van de ziekenhuisbacterie te voorkomen.
Ze hebben dus geëvalueerd en verbeterd.
Dat is het punt dat ik wil maken.
Als er dus overlijdens te betreuren vallen na bijvoorbeeld een griepepidemie, wordt er dan een evaluatie gemaakt door het management en wordt er dan nagedacht over verbeterpunten, over hoe de procedure te verbeteren waar dat mogelijk is? Dat is de essentie.
In het verlengde daarvan. U bent ongetwijfeld bekend met het Departement Zorg en de inspectieverslagen die zij met de regelmaat van de klok produceren.
Bent u ook bekend met de inspectieverslagen die zij voor ons rusthuis produceerden in april en in augustus vorig jaar hebben gepubliceerd?
Ik heb daarover nog een vraag voor u. In die inspectieverslagen worden een aantal opmerkingen, bemerking, kritieken -noem het hoe u wil- gegeven.
Soms zijn dat zaken administratieve aard. Denk daarbij maar aan de toetsing van de bijvoorbeeld de opnameovereenkomst en de interne afsprakennota aan de erkenningsvoorwaarden en dies meer.
Soms zijn dat zaken die de procedure nagaan om de kwaliteit van de zorg te garanderen.
In hoeverre volgen we die kritieken/bemerkingen op en worden die opgelost?
Rapport augustus 2024:
- De opname overeenkomst bevat niet alle verplichte elementen, 9 van 40 elementen ontbreken.
- De inhoud van de opnameovereenkomst is niet volledig conform de regelgeving, er zijn 3
- bepalingen die niet overeenstemmen met de wettelijke bepalingen.
- De interne afsprakennota bevat niet alle verplichte elementen, 9 van 31 elementen ontbreken.
Rapport april 2024:
- Bij de wastafel in de gemeenschappelijke badkamers op het gelijkvloers en de eerste verdieping was geen vloeibare zeep aanwezig
- In de gemeenschappelijke snoezelruimte op het gelijkvloers was geen handalcohol aanwezig
- Men hanteert geen systeem om de openingsdatum van geneesmiddelen met beperkte houdbaarheid na opening op te volgen.
- De temperatuur van de koelkast waarin de medicatie bewaard werd, werd niet of onvoldoende opgevolgd.
Zijn die bemerkingen/kritieken van het Departement Zorg al weggewerkt?
Kan u daar nu op antwoorden? (Eventueel schriftelijk, begrijp dat u de rapporten niet uit het hoofd kent, maar graag een schriftelijk antwoord welke kritieken al weggewerkt zijn en welke nog moeten weggewerkt worden en wanneer dat zal gebeuren.