menu
Word Lid
Oppositie vindt dossier te mager: herroeping verkoop pastorie uitgesteld

De verkoop van de pastorie van Buggenhout-centrum is nog niet herroepen. Het punt stond wel op de agenda van de gemeenteraad, maar werd daar weer afgehaald na opmerkingen van de oppositie. Die vond het dossier veel te mager om een degelijke beslissing te nemen.

Vorige legislatuur besliste het Buggenhoutse gemeentebestuur nog om de pastorie aan de Pastorijstraat in het centrum, die niet meer bewoond is sinds het vertrek van de pastoor, te verkopen. Maar CD&V, als enige meerderheidspartij sinds de nieuwe legislatuur, wil die beslissing nu keren. “We gaan niet verkopen, maar restaureren”, zegt burgemeester Pierre Claeys (CD&V).

Voor het zover kan komen, moet echter de eerder genomen beslissing tot desaffectie van de pastorie, waardoor die verkocht kon worden, herroepen. Dat stond geagendeerd op de jongste gemeenteraad, maar er kwam tegenkanting van de oppositie. “Aan het gebouw zijn dringende renovatiewerken nodig die honderdduizenden euro’s kosten”, wierp Wim Mommaers (N-VA) op. “Voor de koerswijziging krijgen we geen degelijke uitleg. Op de vraag waarvoor het gebouw zal gebruikt worden in de toekomst blijft het stil. Het enige wat we in het dossier vinden, is een brief van de voorzitter van CD&V, die ook secretaris is van de kerkfabriek, met de vraag om de verkoopbeslissing in te trekken. Een vreemde gang van zaken.”

Ook Vlaams Belang stelde openlijk vragen. “Dit is een heel mager dossier”, zei Steven Creyelman. “Welke visie heeft het schepencollege op het gebouw? Er is ook geen zicht op of de gemeente dit wel kan betalen. Als we dit goedkeuren, geven we een blanco cheque. Dat kan niet de bedoeling zijn.”

Burgemeester Claeys kon wel vertellen dat een restauratie van het gebouw zo’n 280.000 euro zou kosten. “We zijn nog in gesprek met Onroerend Erfgoed, daarom kunnen we nog niet veel meer zeggen”, zei hij. “We willen de pastorie graag behouden om de geschiedenis en de ziel van ons dorp niet uit te verkopen.” Omdat Claeys en de rest van zijn schepencollege uiteindelijk akkoord ging dat het dossier voorlopig te mager is om te overtuigen, werd een beslissing evenwel naar later verdaagd.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF