menu
Word Lid
Je kan niet gaan stemmen? Geef dan een volmacht!

Op 13 oktober 2024 zijn er provincie- en gemeenteraadverkiezingen. Wil je graag je stemrecht uitoefenen, maar je bent om een geldige reden verhinderd? Dan kan je een volmacht geven.

Wat heb je nodig?

1. Een volmachtformulier

Vanzelfsprekend heb je een volmachtformulier nodig. Dat is het formulier waarmee je iemand machtigt om voor jou een stem uit te brengen. Zowel jij (de volmachtgever) als de persoon aan wie je de volmacht geeft (de volmachtkrijger), dienen het volmachtformulier in te vullen en te ondertekenen.

2. Een attest

Je hebt ook een attest nodig dat bewijst dat je op 13 oktober verhinderd bent om te gaan stemmen. Er moet dus een geldige reden zijn.

Wat is een geldige reden voor een volmacht?

1. Ziekte of een beperking

Ben je omwille van je gezondheid verhinderd om te gaan stemmen, dan kan je een attest bij je dokter aanvragen.

2. Vakantie of verblijf in het buitenland

Als je op de dag van de verkiezingen op vakantie bent of in het buitenland verblijft, moet je een attest (formulier A96a) halen bij de burgemeester of zijn gemachtigde. Dit kan enkel op basis van bewijsstukken. Opgelet! Een verklaring op eer zoals bij de verkiezingen van 9 juni 2024 is niet meer mogelijk!

3. Studieredenen

Wie zich bijvoorbeeld in een examenperiode bevindt of een verplichte stage volgt, kan een volmacht geven omwille van studieredenen. Het attest hiervoor dient te worden afgeleverd door de onderwijsinstelling waar je les volgt.

4. Beroeps- of dienstredenen

Indien je omwille van je werk in de onmogelijkheid bent om te gaan stemmen, kan je aan je werkgever een attest vragen dat dat bewijst. Zo kan je geldig een volmacht geven.

Waar haal je een volmachtformulier?

Een geldig volmachtformulier A95 kan je online afhalen, krijgen bij het gemeentebestuur of aanvragen via e-post op volmachten@vlaamsbelang.org. Indien je dat wenst, kan je er ook eentje aanvragen door ons een bericht te sturen.

Dit geldt ook voor formulier A96a in het geval je op 13 oktober op vakantie bent of in het buitenland verblijft.

Aan wie kan je een volmacht geven?

Je kan aan iedereen een volmacht geven die zelf stemgerechtigd is. Per kiezer kan er weliswaar maar één volmacht worden uitgeoefend.

Nog geen volmachtkrijger gevonden?

Indien je in je directe omgeving niemand kent of vindt, dan mag je ons altijd contacteren om mee op zoek te gaan naar een andere betrouwbare kiezer uit de buurt die de volmacht wil aannemen. Desgevallend kan je ons contacteren via volmachten@vlaamsbelang.org of door een bericht te sturen.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF