menu
Word Lid
56.000 euro steun aan buitenlandse studenten

Steun aan studenten op vijf jaar tijd meer dan verachtvoudigd

Uit een schriftelijke vraag van BCSD-raadslid Cindy De Vliegher (Vlaams Belang) blijkt dat het Buggenhoutse OCMW sinds het schooljaar 2017-2018 meer dan 211.000 euro uitkeerde aan studenten. Daarvan ging meer dan een kwart naar mensen die niet over onze nationaliteit beschikken.

De afgelopen vijf schooljaren keerde het Buggenhoutse OCMW meer dan 211.000 euro steun aan studenten uit. Waar dat in het schooljaar 2017-2018 nog ging over 14.000 euro, is dat in het huidige schooljaar al opgelopen tot net geen 115.000 euro.

Een verachtvoudiging en dat is meer dan een teken aan de wand”, zegt BCSD-raadslid Cindy De Vliegher van Vlaams Belang, “Steeds meer mensen krijgen het moeilijk om rond te komen en de eindjes aan elkaar te knopen. En dat blijkt uit deze cijfers. Ook studenten ontsnappen niet aan die spijtige realiteit.

Opmerkelijk is het feit dat, van de bijna 56.000 euro steun aan studenten die niet over onze nationaliteit beschikken, meer dan driekwart werd uitgekeerd aan niet-EU-onderdanen. “Dat is goed voor maar liefst 42.000 euro, wat toch een aanzienlijk bedrag is”, zegt BCSD-raadslid De Vliegher van Vlaams Belang. “Je kan je afvragen waarom onze mensen voor die groep moeten opdraaien.

Zeven van de studenten hebben hun studietrajecten nog niet voltooid, vier studenten haalden een diploma, maar er zijn ook zeven studenten die steun ontvingen, maar geen diploma behaalden.

In een aantal gevallen was er ook sprake onrechtmatig toegekende steun. Zo kregen bepaalde studenten een groeipakket of hadden ze een ander inkomen. De steun werd desgevallend teruggevorderd, maar het College gaf daarover geen nadere details vrij.

Het spreekt voor zich dat het Vlaams Belang dit dossier in de toekomst verder zal blijven opvolgen en de bevoegde schepen ter zake zal blijven ondervragen. “En dat is ook nodig”, besluit Cindy De Vliegher (Vlaams Belang), “want we zien dat de problematiek door de stijgende levensduurte allesbehalve afneemt en dus moeten we zorgen dat de steun terechtkomt waar die moet terechtkomen en eventueel misbruik efficiënt wordt aangepakt.


ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF